ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκού Έτους 2007 –2008
Διδάσκουσα: Ειρήνη Δασκαλοπούλου
Σκοπός του μαθήματος είναι να βοηθήσει τους φοιτητές στην κατανόηση και την ανάλυση της οικονομικής θεωρίας έτσι όπως αυτή μπορεί και πρέπει να εφαρμόζεται στην περίπτωση της παροχής ενός ιδιαίτερα σημαντικού και δημόσιου στη φύση του αγαθού που είναι οι υπηρεσίες υγείας. Στα πλαίσια των διαλέξεων θα αναλυθούν τα δυο κύρια ζητήματα που αφορούν στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας που είναι ‘πόσο κράτος και πόση αγορά;’ και ‘τι κράτος και τι αγορά;’. Για την ανάλυση των ζητημάτων αυτών αναλύονται και ανατέμνονται οι βασικές παραδοχές του παραδοσιακού οικονομικού υποδείγματος υπογραμμίζοντας τους λόγους για τους οποίους αυτές οι παραδοχές δεν μπορούν να ισχύσουν τουλάχιστον στην περίπτωση των υπηρεσιών υγείας και τι αυτό σημαίνει προκειμένου για την άσκηση αποτελεσματικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για την υγεία.
Οι διαλέξεις του μαθήματος θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη 19:00-21:00 και Παρασκευή 11:00-13:00.
Οι ώρες γραφείου κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος είναι κάθε Πέμπτη 15:00-17:00 και Παρασκευή 13:00-15:00.
- Rice, T. (2006) Τα οικονομικά της υγείας σε επανεξέταση. Αθήνα: Εκδόσεις Κριτική. (βασικό εγχειρίδιο)
- Υφαντόπουλος,Γιάννης (2003) Τα οικονομικά της υγείας. Θεωρία και Πολιτική. Αθήνα: Εκδόσεις Τυπωθήτω.
- Καλογεροπούλου, Μ. και Μουρδουκούτας, Π. (2007) Υπηρεσίες υγείας. Συστήματα, Χρηματοδότηση, Αγορά. Αθήνα: Εκδόσεις Κλειδάριθμος.
Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου θα πραγματοποιηθεί ενδιάμεση εξέταση προόδου η οποία θα αφορά στο 30% του τελικού βαθμού και η ημερομηνία διεξαγωγής της οποίας θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια των διαλέξεων. Ο τελικός βαθμός του μαθήματος θα δίνεται από το βαθμό της τελικής εξέτασης (100%) ή από το σταθμισμένο μέσο όρο των βαθμών προόδου (30%) και τελικής εξέτασης (70%) στην περίπτωση που ο βαθμός προόδου είναι μεγαλύτερος αυτού της τελικής εξέτασης.
Η δομή του μαθήματος αφορά στα παρακάτω κεφάλαια (με αναφορά στο βασικό εγχειρίδιο):
Ø Κεφάλαιο 1 – Εισαγωγή: γιατί πρέπει να γίνει επανεξέταση των οικονομικών της υγείας, σκοπός του μαθήματος και περίγραμμα των διαλέξεων.
Ø Κεφάλαιο 2 – Ανταγωνισμός στην αγορά: το παραδοσιακό οικονομικό υπόδειγμα, (καταναλωτές, παραγωγοί, το σύνολο της οικονομίας, βελτιστοποίηση κατά Pareto και κοινωνική ευημερία), προβλήματα του παραδοσιακού οικονομικού υποδείγματος, συνέπειες για την πολιτική υγείας.
Ø Κεφάλαιο 3 – Θεωρία ζήτησης: το παραδοσιακό οικονομικό υπόδειγμα (ωφέλεια και κοινωνική ευημερία, αποκαλυπτόμενη προτίμηση, καμπύλες και συναρτήσεις ζήτησης, σημασία της ζήτησης και του πλεονάσματος του καταναλωτή), προβλήματα του παραδοσιακού οικονομικού υποδείγματος, συνέπειες για την πολιτική υγείας.
Ø Κεφάλαιο 4 – Θεωρία προσφοράς: το παραδοσιακό οικονομικό υπόδειγμα, προβλήματα του παραδοσιακού οικονομικού υποδείγματος (καθορίζεται ανεξάρτητα η προσφορά από τη ζήτηση, έχουν όντως μονοπωλιακή ισχύ οι επιχειρήσεις, μεγιστοποιούν οι επιχειρήσεις τα κέρδη, υπάρχουν αύξουσες αποδόσεις κλίμακας, είναι η παραγωγή ανεξάρτητη από τη διανομή του πλούτου), συμπεράσματα για την πολιτική υγείας.
Ø Κεφάλαιο 5 – Κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή: το παραδοσιακό οικονομικό υπόδειγμα, προβλήματα του παραδοσιακού οικονομικού υποδείγματος (επισκόπηση του ωφελιμισμού, προβλήματα του σχετικού ωφελιμισμού), συνέπειες για την πολιτική υγείας.
Ø Κεφάλαιο 6 – Ο ρόλος του κράτους: εναλλακτικές απόψεις για το ρόλο του κράτους, διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με το ρόλο του κράτους στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, συγκριτικά στοιχεία για τις επιδόσεις των συστημάτων υγείας, δέκα ‘διδάγματα’ σχετικά με το ρόλο του κράτους στα συστήματα υγείας.
Ø Κεφάλαιο 7 – Συμπεράσματα: ανασκόπηση και επισκόπηση των συστημάτων υγειονομικών υπηρεσιών σε 10 αναπτυγμένες χώρες.